E martë, 30 Nëntor, 2021

Serbia i jep Francës aeroportin dhe i blen armë

Lexo

>

Kosova do të jetë tema e parë dhe kryesore në tryezë midis presidentëve të Francës dhe Serbisë, Emenuel Macron dhe Aleksandar Vuçiç, sot në Paris. Franca zyrtare duhet të organizojë takimet dhe planet e saj nga dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës përpara presidencës së vendit të Bashkimit Evropian në 2022.

Siç bëjnë të ditur mediat serbe, ky do të jetë takimi i njëmbëdhjetë i dy liderëve, dhe siç është paralajmëruar, përveç fatit të Kosovës, ata do të flasin edhe për integrimin evropian të Serbisë dhe bashkëpunimin ekonomik midis Serbisë dhe Francës.

“Tregtia midis dy vendeve vitin e kaluar ishte 1.2 miliardë dhe rënia prej 6% deri në nëntor është minimale, duke pasur parasysh pandeminë. Kur bëhet fjalë për Kosovën, Franca do rezultate serioze deri në 2022, kur fillon presidenca e saj e Bashkimit Evropian”, tha Aleksandër Vuçiç me mbërritjen e tij në Paris.

>

Slobodan Zeçeviç nga Instituti i Beogradit për Studime Evropiane shpjegon për Sputnik se francezët në të vërtetë duan të thonë se nëse serbët duan të jenë më ambiciozë për t’u bashkuar me BE, atëherë duhet të kenë disa skica të zgjidhjes së problemit të Kosovës. Ai nuk e përjashton mundësinë që Franca madje të kërkojë një marrëveshje për Kosovën.

Administrata e re amerikane hyri në fuqi, dhe Anthony Blinken është një njeri që është rritur në shkollat franceze, ai flet shumë mirë frëngjisht. Nuk përjashtohet që të ketë një bashkëpunim më të ngushtë midis Shteteve të Bashkuara dhe Francës për çështjen e Kosovës.

“Ne gjithashtu pamë që amerikanët dërguan një mesazh pak më fleksibël sesa kishin Shtetet e Bashkuara më parë, kështu që mundësia e ndarjes së Kosovës përmendet madje si një variant, por ne do të shohim se çfarë do të ndodhë nga e gjithë kjo,” thotë Zeçeviç.

>

Vuçiç gjithashtu njoftoi bisedime të hollësishme me Macron mbi metronë e ardhshme të Beogradit, duke theksuar se financimi u zgjidh me 80 milionë euro nga kasaforta e Bankës Franceze dhe se pjesa tjetër e parave do të sigurohet përmes bankave tregtare.

Kur bëhet fjalë për bashkëpunimin ekonomik, Zeçeviç kujton se Serbia ka bërë shumë për të interesuar Francën, sepse bashkëpunimi që kemi arritur është larg nga ai që kemi arritur me partnerët kryesorë të tregtisë së jashtme në Evropë, Gjermani dhe Itali.

Ai shpjegon se Serbia dhe Franca kanë pasur gjithmonë marrëdhënie të mira, por që na është dashur të forcojmë relacionin ekonomik, në mënyrë që të forcojnë bashkëpunimin politik, domethënë të marrin mbështetje për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

“Kjo është arsyeja pse ne u dhamë atyre punë, punë të mëdha, unë mund ta quaj rehabilitimin e mbeturinave në Vinca, por aeroporti është një punë e madhe që do të zgjasë me vite, dhe metro është një ndërmarrje që do të zgjasë edhe më shumë. Serbia ka probleme në shumë qytete, dhe francezët janë ekspertë në këtë. Ata kanë kompaninë “Vivendi”, e cila është pasardhëse e kompanisë që rregulloi sistemet e furnizimit me ujë edhe në Amerikën Latine”, tha analisti.

Zeçeviç shton se ekziston mundësia që Serbia dhe Franca të arrijnë bashkëpunim ekonomik mbi çështjen e armëve dhe pajisjeve ushtarake. “Grekët blenë avionë francezë, edhe pse kanë F-16 amerikanë, ky është parimi, për të blerë në disa vende, dhe ne tashmë kemi blerë një pjesë të pajisjeve nga francezët”, thekson analisti serb.

Sa i përket eksporteve serbe, Zeçeviç thotë se ai bazohej kryesisht në produkte gjysëm të gatshme dhe se problemi me eksportet serbe është se Franca është një vend bujqësor, kështu që është e vështirë të çash atje.

“Por ne nuk duhet të harrojmë se kemi eksportuar goma, ekziston edhe prodhimi i produkteve gjysmë të gatshme nga bakri dhe çeliku, medikamentet. Ajo që është e qartë, ne u përpoqëm të përfshijmë francezët në lojën politike dhe ne patëm sukses duke u dhënë atyre punë në Serbi”, thotë Zeçeviç.

Lidhur me hapjen e kapitullit për pranimin në BE, Slobodan Zeçeviç thotë se metodologjia e re e propozuar nga francezët mundëson hapjen e disa kapitujve në të njëjtën kohë, 6 ose 8, madje edhe 10 ose 16 në një vit.

“Ne kishim një problem me hapjen në 2020 për disa arsye, reforma në gjyqësor ishte vonë, por gjithashtu kishim një problem me funksionimin e sistemit demokratik dhe institucioneve. Nuk mund të jeni anëtar i BE nëse nuk keni standardet që ata kanë në sistemin shumëpartiak. “Asambletë, media”, përfundon Zeçeviç në fund të bisedës për Sputnik.

Më shumë

Të fundit