E martë, 19 Tetor, 2021

Ja pse po infektohen me COVID edhe pas marrjes së vaksinës

Lexo

- Advertisement - >

Ja pse mund të infektohesh me COVID edhe pas marrjes së vaksinës?

Më 18 dhjetor, një infermier në San Diego u vaksinua kundër Covid-19. Një javë më vonë ai doli pozitiv me koronavirus.

Histori si kjo do të bëhen më të zakonshme teksa miliona amerikanë vaksinohet vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna gjatë muajve të ardhshëm.

Me kalimin e kohës, shumë prej atyre që janë vaksinuar do të infektohen përsëri me koronavirusin e ri.

Gjatë provave, vaksinat u treguan të efektshme rreth 95% që do të thotë se disa njerëz të vaksinuar ishin ende të infektuar.

Ja se si dhe pse

Duhet kohë që vaksinat të krijojnë imunitet dhe dy vaksinat e autorizuara të koronavirusit kërkojnë dy doza për të trajnuar sistemin imunitar të trupit. Njerëzit mund të ekspozohen ndaj koronavirusit para se të vaksinohen, ose menjëherë pas tij, dhe nuk do të ketë kohë që trupi të zhvillojë mbrojtjen e tij.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thonë se ndërtimi i imunitetit “zakonisht zgjat disa javë”.

“Kjo do të thotë që është e mundur që një person mund të infektohet me virusin që shkakton Covid-19 pak para ose menjëherë pas vaksinimit dhe përsëri mund të infektohet”- thotë CDC.

Numri i efikasitetit prej 95% për vaksinat Covid-19 gjithashtu supozon një kohë pritjeje të integruar.

Moderna mati efikasitetin e vaksinës së saj duke filluar 14 ditë pas dozës së dytë, ndërsa Pfizer e mati atë duke filluar shtatë ditë pas dozës së dytë.

Asnjë vaksinë nuk është 100% efektive, dhe prodhuesit e vaksinave të koronavirusit janë ende duke vlerësuar nëse vaksinat mund të mbrojnë nga të gjitha infeksionet apo vetëm nga ato viruse të cilat shkaktojnë simptoma.

CDC vlerëson se 40% e infeksioneve të koronavirusit nuk shkaktojnë simptoma dhe provat e të dy vaksinave Moderna dhe Pfizer / BioNTech panë vetëm nëse vaksinat parandaluan infeksionet simptomatike.

Askush nuk e di se sa kohë do të mbrojnë vaksinat nga infeksioni.

Koronavirusi ekziston vetëm për rreth një vit dhe fazat e fundit të testimit të vaksinave përfunduan vetëm disa javë më parë. Pfizer dhe Moderna ndoqën vullnetarët për të paktën dy muaj pas dozave të tyre të dytë.

Mbrojtja e siguruar nga vaksinat mund të zbehet me kalimin e kohës, dhe disa vaksina kërkojnë përsëri një dozë tjetër disa vite më vonë./cnn

- Advertisement - >

Më shumë

- Advertisement - >

Të fundit